Hoppa till innehåll

Investmentbolag

Ett investmentbolag driver egentligen ingen verksamhet utan köper och säljer aktier i andra bolag. De investerar i andra företag med andra ord. Det är perfekt för dig som inte vill investera i enskilda aktier för det känns för riskabelt. Det passar även dig som tycker att fonder känns som ett tråkigt alternativ. Alltså är detta en investeringsform som ligger mitt emellan. Vi kan också rekommendera det för dig som är nybörjare på aktier.

investmentbolag

Framgångsrika investmentbolag i Sverige

Det finns flera Investmentbolag i Sverige som haft hög avkastning på senare år och tagit en plats på topplistorna. Ett av dessa är Karolinska Development som är verksamma inom life science.

Ett annat investmentbolag som det har gått väldigt bra för är Vestum. De inriktar sig på olika bygg- och anläggningsföretag i Norden. Sett till ett år hade de den högsta avkastningen 2021.

Tittar man inte lite mer långsiktigt kan vi dock se att Volati är ett bolag som gått bra de tre sista åren. De är verksamma inom industrikoncernen och hade 551% i avkastning.

riskanalys

Gör en riskanalys

Som alltid när du ska investera i något bör du göra en riskanalys. Det räcker inte att titta ett år bakåt i tiden utan du bör se minst 3 eller 5 år tillbaka.

Du kan även läsa om skillnaden mellan investmentbolag och indexfonder och se vilket som passar dig bäst. Oftast handlar det om hur stor risk du är villig att ta. Det beror även på hur engagerad du vill vara i dina investeringar. Fonder sköter mer eller mindre sig själva.

Flera mäktiga investmentbolag

Det finns flera investmentbolag som har väldigt mycket makt i Sverige och i näringslivet. Kanske har du hört talas om Investor och familjen Wallenberg tidigare? Den mäktiga entreprenörsfamiljen har ett finger med i mycket av Sveriges näringsliv. De har aktier i betydande företag i Ericsson och SAAB, bara för att nämna några exempel. Idag styrs hela företaget av Jacob Wallenberg. 

Många väljer gärna ett investera i ett välkänt företag som har flera års erfarenhet av branschen. Det är inte bara Investor som sitter på denna position, utan de är ett av många mäktiga investmentbolag.

Investmentbolag med hög eller låg risk

Man kan inte placera alla investmentbolag i samma kategori utan det finns flera olika typer av bolag. Du kan till exempel placera dina tillgångar i ett investmentbolag med låg eller hög risk. Det finns investmentbolag som endast väljer att investera i väletablerade företag med en tydlig affärsplan och goda siffror. Om du skulle investera i ett sådant tar du en ganska liten risk. 

Det finns även något som kallas för riskkapitalbolag och dessa väljer istället att investera i bolag som inte är noterade på börsen. De tar en mycket större risk eftersom ingen vet hur det kommer gå för deras investeringar. Om du väljer att köpa in aktier i ett sådant riskkapitalbolag tar du även en större risk. 

Att investera handlar mycket om hur stor risk du är villig att ta. Vill du köra på ett lite tryggare kort och se dina pengar växa över tid, eller vill du satsa på ett osäkert kort med potential till högre avkastning? Det finns egentligen inget rätt eller fel utan det handlar om vad som känns rätt för dig.

Positiv och negativ kritik mot investmentbolag

Som vi skrev tidigare har de största investmentbolagen ganska mycket makt. Det är något som möts av både positiv och negativ kritik. De styr ju faktiskt mer eller mindre många av företagen som finns i Sverige. Om du ska investera är det också bra att kolla upp hyr styrelsen är uppbyggd i det aktuella bolaget. Det säger ganska mycket om vad det är för typ av bolag. 

I slutändan är det bara du själv som vet vad som känns bra och vad som inte känns moraliskt hållbart. Många undviker till exempel vapenindustrin och andra branscher där det kanske inte alltid är etiskt rätt att investera.

Få en bra spridning på dina aktier

När man pratar om investeringar pratar man ofta om att få en bra spridning för att minimera risker. Medan en bransch kraschar kanske en annan blomstrar. Har du då flera olika slags investeringar skyddar du dig själv. Fördelen med ett investmentbolag är att du automatiskt får den här spridningen. Du slipper själv läsa på om enskilda aktier och lägger istället din investering i händerna på ett eller flera bolag. Det är en av anledningarna till att det passar så bra för nybörjare.

 

Vissa bolag kan fokusera på ett par olika branscher. Det kan till exempel vara byggsektorn, energisektorn, medicin eller skogsbruk, bara för att nämna några stycken. Andra fokuserar mer på själva företagen och investerar väldigt brett. Därför är det viktigt att du privat läser på om de investmentbolag som du tycker verkar bra. Om det rör sig om svenska sådana finns det väldigt mycket information att hämta på nätet. Går du in hos Avanza eller Nordnet ser du även hur de har presterat under de senaste året. Det är förstås ingen garanti för att det ska ge avkastning i framtiden men det är i alla fall något att gå på.

Så börjar du investera i investmentbolag

Tycker du att investmentbolag låter som en bra investering? Då kan du börja läsa på om olika alternativ och investera i dessa. De flesta investmentbolag tänker långsiktigt och det är aktier som du ser växa över tid. Många av Sveriges bolag finns representerade hos Avanza och Nordnet där du snabbt kan skapa ett konto. De ger dig dessutom möjligheten att swisha din insättning vilket är snabbt och smidigt. 

 

Här hittar du inte bara svenska bolag utan även utländska bolag från Europa och resten av världen. Om du tycker att dessa bolag är en bra investering är det normalt att även blicka utomlands när du känner dig lite varm i kläderna. I USA finns det precis som i Sverige flera mäktiga bolag som äger några av de största företagen i landet. Du kan indirekt äga aktier i Coca Cola, Apple och andra kända företag.

Vanliga frågor och svar om investmentbolag

Ett bolag som främst investerar sina tillgångar i andra bolag. De kan även hålla på med annan verksamhet vid sidan av. Ett av de kändaste alternativen i Sverige är Investor som ägs av familjen Wallenberg.

Ja, en del bolag köper in sig i onoterade företag vilket anses vara en högre risk. Dessa företag brukar fortfarande vara i startgroparna och kan därför inte redovisa sina siffror på samma sätt.

Nej, denna typ av bolag finns i hela världen. Om du vill ha en lite mer blandad portfölj kan du även titta på bolag i Europa och Nordamerika. Det är alltid bra att försöka hitta lite information om bolagen innan du gör ett inköp.

Det går att köpa in sig i dessa bolag precis som vilken annan aktie som helst. Därför kan du till exempel vända dig till Avanza. Många bolag kräver att du investerar minst 100 kronor i månaden vilket ju är en väldigt liten summa. Du kan också välja om du bara vill investera i ett bolag eller om du vill sprida ut dina pengar i flera bolag. Gör det som känns bäst för dig.

Om du besöker en aktiemäklare eller en börssajt kan du få en översikt över investmentbolagen. Du brukar se hur mycket de har gått i vinst både via en graf och med konkreta siffror. Normalt så brukar man slå ut det över en treårsperiod för att det ska ge en konkret blid.