Hoppa till innehåll
Home » Blogg » Fondrobotar och robotrådgivare

Fondrobotar och robotrådgivare

  • av
Fondrobotar och robotrådgivare

I takt med att tekniken bara rusar framåt så är det idag möjligt att göra sådant som var otänkbart för bara ett par år sedan. Allt fler har fått upp intresset för investeringar men kanske är det så att man inte vet riktigt vart man ska börja eller att man helt enkelt inte har den tid som krävs för att investera smart.

Fondrobotar och robotrådgivning är ett sätt att kanske framförallt hjälpa folk att hitta in på investeringsmarknaden och få en chans att delta även om de kanske känner sig osäkra eller inte har den tid som normalt behövs för att investera på ett bra sätt. Oavsett om du är intresserad av att investera i kryptovaluta eller indexfonder så finns det idag flera olika robotar att välja bland som kan hjälpa dig på traven och sköta allt hårt arbete åt dig.

Vad är en fondrobot och vad innebär robotrådgivning?

Genom att använda dig av en fondrobot så kan du på ett enkelt sätt automatisera ditt sparande och dina investeringar åt dig utan att du behöver göra något själv. Till skillnad från människor så har dessa robotar en förmåga att kunna fatta snabba beslut för att ge dig den bästa avkastningen från dina investeringar. Medan en människa kanske kan handla en del på känsla vilket i sin tur kan resultera i att man fattar ett beslut som man kanske inte borde ha gjort, så kan en robot utföra kalkylerade utvärderingar och fatta beslut från analys av den information som finns tillgänglig. Som ett resultat är deras beslut ofta mer exakta än vad du kanske skulle få från en människa.

Oavsett vad du har för mål eller förväntningar så kan roboten enkelt sköta allt åt dig automatiskt medan du kan koncentrera dig på annat.

Hur fungerar en fondrobot?

Det finns flera olika sorters fondrobotar som du kan välja bland idag, både på den svenska marknaden såväl som internationellt. Du kan också hitta robotar som är riktade mot en viss marknad, så som kryptotrading eller indexfonder, osv.

Oavsett vilken marknad du är intresserad av och vad för slags robot som du planerar att använda så fungerar de i stort sett på samma sätt.

Du får börja med att fylla i lite information om dig själv och vad du har för förväntningar på dina investeringar. Du får också en chans att beskriva din ekonomi och vad du har för begränsningar när det gäller ditt investerande. Självklart kan du också sätta en gräns på hur stor risk du är villig att ta när du investerar.

Utefter den information som du ger till roboten så kommer dennas agerande sedan att anpassas efter dig och dina behov och vilken typ av sparande och investering som passar dig bäst. Roboten kommer sedan att ge dig olika förslag på vad för slags investering och sparande som den tror skulle passa dig bäst. Ofta är det en viss kombination av aktier och räntetillgångar som är anpassade efter din situation och ekonomiska förmåga.

Varför ska man använda sig av en fondrobot?

Genom att använda dig av en fondrobot så kan du minska det arbete som du själv behöver lägga på att göra investeringar och sätta ihop ditt eget sparande. Till skillnad från en människa som kanske handlar utefter sina känslor så kan en robot istället agera på ett mer rationellt sätt, även under press.

Genom att använda dig av en fondrobot så automatiserar du dessutom hela processen, vilket betyder att ditt sparande helt enkelt sköter sig själv utan att du själv behöver göra något eller hålla koll på marknaden om du inte vill.

En robot är också i regel bättre på att fatta beslut som ger dig en högre avkastning i förhållande till den risk som du kommer att ta, något som inte alltid är det lättaste om du själv är den som behöver fatta dessa beslut, framförallt under tidspress.

En fondrobot passar kanske bäst för någon som inte är särskilt intresserad av just investeringar eller marknaden, eller som helt enkelt inte har tid att hålla koll på börsen. En robot kan ombalansera din portfölj åt dig automatiskt medan du istället kan koncentrera dig på annat.

Fondrobotar och avgifter

Bara för att du använder dig av en robot så betyder det tyvärr inte att tjänsten är gratis. Med det sagt så kan du ofta spara mycket pengar genom att använda dig av en robot istället för en mänsklig investerare. Beroende på robot så behöver du ofta inte betala mer än runt 0,5% på din eventuella avkastning, och ibland även mindre än det.

Med det sagt så lönar det sig att kontrollera vilka avgifter som du faktiskt behöver betala för att använda roboten ifråga. Ofta behöver du betala ytterligare avgifter för de transaktioner som roboten gör och hur mycket det är kan variera från robot till robot men även från transaktion till transaktion.

När du först tittar på och jämför robotar så kanske skillnaden i pris inte verkar så mycket om du jämför en robot som kostar 0,1% med en som kostar 0,5%, men värt att komma ihåg är att dessa summor kommer att kosta mer över tid, framförallt om du planerar att spara över en längre tid. I det fallet så skulle det väl ändå kännas ganska surt att förlora flera hundralappar som du annars kunde ha sparat om du valt en annan tjänst eller robot?

Hur lång tid tar det att komma igång och använda en robot?

Rent generellt så går det relativt snabbt att komma igång och använda dig av en fondrobot. Är du redan kund hos ett företag eller investmentbolag så som Avanza eller Nordnet som redan erbjuder fondrobotar så går det självklart genast mycket snabbare. Annars tar det inte så lång tid att registrera sig hos en annan tjänst heller.

Ofta får du först börja med att fylla i formulär med dina uppgifter och skapa ett konto. Sedan får du fylla i ytterligare information som roboten sedan kommer att använda sig av för att sätta upp olika alternativ för ditt sparande. Du kan självklart också till viss del ändra de den strategi du har erbjudits för att på så sätt kunna skapa ett sparande som passar dig bäst.