Hoppa till innehåll

Svenska Indexfonder

Det finns god anledning till att svenska indexfonder och utländska indexfonder har ett sådant bra rykte bland investerare så som Warren Buffet. En indexfond är en investeringsportfolio som ofta har både låg risk och låg kostnad.

Att investera i en indexfond är väldigt enkelt och kräver inte mycket tid från den som investerar. De har också relativt låg risk och pris jämfört med andra former av investering. Vilket är en av anledningarna till att indexfonder har växt i popularitet de senaste åren

investmentbolag

Vad menas med svenska indexfonder?

En svensk indexfond är en portfolio med olika aktier och andra tillgångar. Istället för att köpa olika aktier i ett företag så kan du investera i en kombination av olika aktier och tillgångar istället. För att generera vinst till sina klienter så köper och säljer fondförvaltare olika aktier inom fonder. Detta genom att försöka följa och förutspå vilken riktning som marknaden kommer att röra sig I. Detta är vad som kallas en ”aktiv” förvaltning. 

En indexfond fungerar på ett något annorlunda sätt. En indexfond är kort sagt en samling av olika företagsaktier som följer ett finansiellt index. Som i sin tur inte kräver särskilt mycket uppmärksamhet från sina fondförvaltare.

riskanalys

Vad är ett aktiemarknadsindex?

För att förstå vad en indexfond är för något är det viktigt att förstå vad ett index är för något. Ett marknadsindex är en samling av aktier som finns listade på börsen. Det finns flera olika plattformar att välja bland i Sverige om du är intresserad av att börja köpa indexfonder.

Du kan hitta flera av dem noterade i media då investerare använder dem för att kunna följa hur de ligger till på marknaden. De kan både stiga och sjunka i värde beroende på flera olika ekonomiska indikationer och företagsnyheter. Som ett exempel brukar indexet att stiga under en sund ekonomi då investerare känner sig mer trygga i att köpa olika aktier. Om det är konflikter mellan olika länder och marknader så brukar indexet istället falla. Detta då investerare känner sig mer otrygga i att investera.

Hur fungerar indexfonder?

En indexfond innehåller ett utbud av olika aktier som tillsammans skapar ett index. Ett exempel är iShares Core MSCI World UCITS ETF USD som följer MSCI World Index. Som i sin tur är en samling av 1600 olika företag från över 23 olika utvecklade marknader.

Om ett företag lämnar ett index så kommer fondförvaltaren helt enkelt att sälja företagets aktier och ersätta dem med nya aktier. Av den anledningen så anses indexfonder vara ett väldigt säkert. Om än kanske mindre spännande, alternativ att köpa aktier i ett företag. Då dessa typer av fonder kräver en minimal förvaltning  är det kanske mer kända som ”passiv investering”.

Det är värt att notera att dessa indexfonder ibland fungerar något annorlunda i Sverige än vad de gör utomlands. Här i Sverige är det till exempel vanligt att man jobbar med börshandlade svenska indexfonder, eller ETF (engelska för ”exchange-traded funds). En ETF är en korg med olika tillgångar som är listade på börsen. Ofta är de en passiv investering som följer en aktie eller ett index, men det är dock inte alltid fallet. Låter det krångligt? Det är inte så konstigt då dessa uttryck konstant ändrar sig både utomlands så som inom Sveriges gränser.

Skillnaden mellan en ETF och en traditionell indexfond

De flesta ETFs påminner väldigt mycket om traditionella indexfonder på så sätt att de är väldigt kostnadseffektiva och följer ett underliggande index. Fast det finns vissa skillnader.

Kanske den mest huvudsakliga skillnaden är att ETFs handlas med på börsen medan en indexfond ofta är olistade förvaltade fonder. Även priset skiljer sig en del mellan de båda. Priset du betalar för en ETF beror på dess nuvarande marknadsvärde på börsen. Medan priset du behöver betala för en indexfond är nätvärdet av dess underliggande tillgångar.

Medan en ETF kan köpas och säljas när du vill under dagens gång så kan en förvaltad fond endast prissättas vid slutet av dagen.

ETFs har ofta en lägre minimumgräns för investering medan en indexfond ofta kräver att du gör en högre investering. Värt att notera är också att du ofta behöver betala någon form av mäklararvode när du köper eller säljer en ETF. Medan indexfonder ofta skippar denna kostnad helt och hållet. Detta innebär att en förvaltad indexfond kan vara en bra idé för de investerare som vill kunna investera mindre summor till deras fond över tid. Med det sagt så har ofta ETFs lägre avgifter då skatter och hanteringsavgifter ofta är mycket lägre än hos traditionella indexfonder.

Varför ska man investera i svenska indexfonder?

Det korta svaret är att indexfonder har visat sig överträffa många andra sorters investeringar i Sverige.

En av världens mest kända och framgångsrika investerare Warren Buffet slog vad i 2007 att en samling av aktivt förvaltade fonder kommer att klara sig sämre än S&P 500 över 10 år. Hans argument var att en fond som följde börsen skulle kunna ge bättre avkastning än en fond som var aktivt förvaltat av professionella investerare. 10 år senare så visade det sig att han hade rätt.

Själva tanken är att även fast aktiers värde kan fluktuera stort från år till år så brukar de ofta stiga i det långa loppet. Som ett exempel så föll ISEQ indexet med mer än 10% under den globala finanskrisen 2008, men även om du hade investerat i indexfonden precis innan dess så hade du fortfarande varit i en bättre position nu än om du inte hade investerat överhuvudtaget.

Vad är fördelarna med att investera i en indexfond?

I förvaltade fonder så finns det ofta flera olika höga avgifter som äter upp de eventuella vinster som en mäklare har vunnit. En passiv fond å andra sidan kräver mindre arbete vilket i sin tur betyder att de kostar mycket mindre än en förvaltad fond.

På samma gång så kan du ofta kamma hem högre avkastning i det långa loppet.

De är också väldigt enkla att handla med och finns tillgängliga på de flesta investeringsplattformar.

Att investera i en indexfond är också ett bra sätt att ge lite mer variation till din portfolio då du får en möjlighet att investera i företag från flera olika sektorer.

De är också relativt säkra, framförallt jämfört med aktieinvestering då deras aktier ofta är mindre instabila än individuella aktier.

Med det sagt så är ingen investering någonsin 100% säker så du bör aldrig investera mer än du har råd att förlora om något skulle gå snett. På samma gång är det också viktigt att komma ihåg att en fonds historiska avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.