Hoppa till innehåll
Home » Blogg » Blankning

Blankning

  • av
Blankning

De flesta antar att för att tjäna pengar på aktiemarknaden så krävs det att man köper en aktie till ett lågt pris för att sedan sälja den efter att den har stigit i värde. Det stämmer förvisso, men vad många inte vet är att man också kan tjäna pengar på en aktie som sjunker i värde.

Blankning som det kallas är i teorin ett väldigt enkelt koncept; du lånar en aktie, fond eller indexfond, säljer den och sedan köper tillbaka den efter att priset har gått ner. I verkligheten är det inte riktigt så enkelt dock, utan detta är en strategi som kanske passar bäst för avancerade och erfarna investerare.

Exempel på blankning

Låt oss säga att en investerare anser att Meta Platforms Inc (före detta Facebook) är övervärderad vid sitt pris av 200 dollar per aktie och att det kommer att sjunka i värde. Investeraren väljer därför att låna 10 aktier av Meta från sin mäklare och säljer dem vidare till marknadspris på 200 dollar. Om aktien då sjunker till 125 dollar så kan investeraren välja att köpa tillbaka de 10 aktierna vid det här priset, lämna tillbaka de lånade aktierna till mäklaren och plocka hem en vinst på 750 dollar (minus eventuella avgifter). Skulle investeraren däremot ha otur och aktiepriset stiger till 250 dollar så skulle investeraren förlora 500 dollar.

Vad är riskerna med blankning?

Det finns stora risker med att blanka. När en investerare köper en aktie på det traditionella sättet så riskerar denne aldrig att förlora mer än vad hen har investerat. Så om investeraren skulle köpa en Facebook-aktie för 200 dollar så kommer hen aldrig att riskera att förlora mer än 200 dollar om aktien skulle sjunka i värde till 0. Med andra ord så är det lägsta värde som en aktie någonsin kan falla till 0.

Detta är inte riktigt fallet när du väljer att blanka. Tvärtom så finns det egentligen ingen gräns på hur mycket du kan riskera att förlora då aktiens värde kan fortsätta att växa för alltid. För att återgå till ovanstående exempel; om en investerare hade bestämt sig för att blanka Meta-aktier och priset steg till 375 dollar innan investeraren drog sig ur så skulle hen förlora 175 dollar per aktie.

En annan risk som en investerare kan råka ut för när hen blankar är en så kallad ”short squeeze”, vilket är när en undervärderad aktie plötsligt börjar att stiga väldigt snabbt i värde. Detta i sin tur innebär att priset på aktien stiger ännu fortare som ett resultat av att investerare som har blankat skyndar sig för att sälja så fort som möjligt för att minska sina förluster.

Varför väljer investerare att blanka?

Det finns flera olika anledningar till att en investerare väljer att blanka. Vissa som har märkt en viss trend på marknaden kan dra nytta av blankning för att få vinst på en aktie som visar tecken på att gå ner i värde. Andra investerare kan använda sig av blankning för att skydda andra investeringar och förhindra att andra investeringar i deras portfolio tappar i värde. Just hedge-fonder är några av de mest aktiva när det gäller blankning av just den anledningen.

Även blankning för vinst är väldigt vanligt både bland professionella investerare såväl som individer som inte är rädda för att ta risker.

Även fast blankning är en möjlighet att kunna kamma hem en enorm avkastning i en marknad som är på nedgång så är detta ändå något som endast avancerade traders och investerare bör syssla med då det finns en enorm risk att förlora enorma mängder pengar om man inte vet vad man sysslar med.

När är det smart att blanka?

Att blanka är inte en strategi som särskilt många investerare använder sig av, kanske mest då förväntningen på aktiemarknaden är just att aktier ska stiga över tid. Man har sett rent historiskt att detta ofta är fallet med de flesta aktier och att det är väldigt sällan som aktier går ner till en sådan nivå att det är vettigt att blanka.

För de flesta investerare och framförallt för nybörjare så är det därför vettigare att hålla sig till att köpa aktier och satsa på en investering i det långa loppet istället. Att köpa aktier och hoppas på att de ökar i värde är en mycket mindre risk än att blanka.

Att blanka kan kanske verka vettigt i vissa situationer, men detta är som sagt endast en strategi som väldigt avancerade investerare och traders bör syssla med då det är väldigt viktigt att man är väl medveten om de eventuella risker som kommer med att blanka.

Hur mycket kan man tjäna på att blanka?

Rent teoretiskt så är det mesta som du kan tjäna på att blanka 100% av din investering eftersom en akties värde inte kan sjunka lägre än till 0. Det faktiska värdet som du kan vänta dig att tjäna på en lyckad blankning är dock ofta mycket mindre än 100%. Sedan tillkommer även avgifter bland annat för att låna aktierna, osv.

Kan man verkligen förlora mer än man har investerat när man blankar?

Ja, du kan förlora mycket mer än du har investerat när du blankar. Rent teoretiskt så finns det ingen gräns på hur stor din förlust kan bli när du blankar. Se det som att det är raka motsatsen mot när du köper en aktie på det traditionella sättet. När du äger en aktie så finns det ingen gräns för hur mycket aktien ifråga kan stiga i värde. På samma gång så kan du aldrig förlora mer än du har investerat då en akties värde aldrig kan gå lägre än 0. När du blankar så är det raka motsatsen; det mesta du kan tjäna är 100%, medan det inte finns någon gräns på hur mycket du kan förlora om aktien skulle börja stiga i värde.

Som ett exempel; låt oss säga att en investerare blankade 100 Gamestop-aktier den 31 december 2020. Om han fortfarande blankade dessa aktier den 29 januari 2021 så skulle han ha förlorat 306.16 dollar per aktie, eller totalt 30 616 dollar. Detta eftersom aktien steg från 18.84 dollar och upp till 325 dollar över denna månadsperiod. Investerarens avkastning skulle alltså bli minus 1625%.