Hoppa till innehåll
Home » Blogg » Europeiska indexfonder

Europeiska indexfonder

  • av
Europeiska indexfonder

En indexfond är ett enkelt sätt för en investerare, oavsett erfarenhet, att enkelt och framgångsrikt investera på börsen. Om du är intresserad av att växa dina besparingar, men kanske inte är lika intresserad av att göra en massa research och jobb för att göra det så kan indexfonder vara ett bra alternativ.

En indexfond är en investering som följer en viss marknads index, och består vanligtvis av aktier och andra tillgångar. En indexfond investerar vanligtvis i en stor variation av aktier och tillgångar inom det index som den följer, oavsett om det är en geografisk index, så som Sverige eller Europa, eller om det är inom en viss marknad, osv.

Varför ska man investera i en indexfond?

Att investera i en indexfond är en av de enklaste och mest effektiva sätten för en investera att bygga sin förmögenhet. Genom att helt enkelt matcha prestationen av den finansiella marknaden över en viss tid så kan en indexfond hjälpa dig att förvandla din investering till en större besparing över tid. Och det kanske bästa av allt är att du inte behöver vara en expert på aktier eller börsen för att klara av det.

Det finns flera anledningar till att investerare väljer att investera i indexfonder. Till exempel är det ett bra sätt att minska tiden som du själv behöver spendera på att studera olika aktier och tillgångar. Istället kan du överlåta det jobbet till fondens portfolioförvaltare som i sin tur kontrollerar vilka aktier och tillgångar som hör till fonden ifråga.

Genom att sprida ut din investering över flera olika tillgångar så minskar du också dina risker när du investerar. De flesta indexfonder innehåller flera hundratals olika aktier och tillgångar, vilket i sin tur innebär att du med största sannolikhet inte kommer att drabbas av stora förluster om något företag i indexet skulle stöta på problem.

Du kan också välja mellan indexfonder inom flera olika delar av den finansiella marknaden. Till exempel så kan du välja att investera i indexfonder geografiskt så som Sverige eller Europa, eller så kan du investera i olika branscher, osv.

Att investera i en indexfond är också ofta mycket billigare än om du skulle köpa individuella fonder. Det är med andra ord ett bra alternativ för den som kanske inte kan eller vill spendera alltför mycket pengar på sina investeringar.

Det är också mycket enklare än att investera i individuella aktier. När du investerar i individuella aktier så krävs det mer jobb från din sida där du behöver hålla koll på när det är dags att köpa och sälja. När du investerar i en indexfond så investerar du över en längre tid och behöver därför inte lägga lika mycket tid på din investering.

Varför du inte ska investera i indexfonder

Oavsett hur enkelt och relativt billigt det är att investera i en indexfond så är det inte för alla. Precis som med andra typer av investeringar så har även indexfonder sina nackdelar som det kan vara bra att hålla koll på innan du investerar.

Till exempel så kan du aldrig få en högre avkastning än marknaden. Indexfonder är designade för att matcha marknaden vilket betyder att du aldrig kan överstiga marknadsvärdet i dina fonder.

Även fast riskerna med indexfonder ofta är lägre så betyder det heller inte att du är helt skyddad. Indexfonder följer marknaden oavsett om det går bra eller dåligt vilket betyder att om marknaden sjunker så följer din indexfond med.

Du har heller inget eget val av vilka aktier som du vill investera i i en fond. Genom att investera i en fond så är det möjligt att du kommer äga aktier från ett företag du hellre inte vill investera i istället för aktier i ett företag som du skulle vilja investera i.

Med det sagt så kan du ju självklart också köpa en kombination av indexfonder och egna aktier vid sidan av om du skulle vilja det. Men om du planerar att bara investera i indexfonder så får du helt enkelt stå ut med att det kanske inte alltid fungerar så som du skulle önska.

Välj rätt indexfond

När du investerar i indexfonder så finns det som sagt olika marknader som du kan välja att investera i. Dessa kan variera stort mellan olika geografiska områden så som Europa eller Amerika, eller så kan det variera inom olika branscher så som till exempel hälsa eller teknologi, etc.

När du väl har hittat ett index som du är intresserad av att investera i så kan du vanligtvis hitta flera olika fonder att välja bland. Om du är intresserad av framförallt populära investerings-index så kan du hitta dussintals eller fler olika fonder som följer samma index.

Om du hittar flera olika fonder att välja bland så lönar det sig att ställa dig själv några frågor innan du väljer vilken du vill investera i. Till att börja med så är det en bra idé att kontrollera vilken fond som bäst och närmast följer det index som du är intresserad av. På samma gång är det en bra idé att kontrollera vilken fond som har den lägsta kostnaden. Finns det några begränsningar eller restriktioner som skulle förhindra att du investerar i fonden ifråga? Och självklart; erbjuder förvaltaren av indexfonden även eventuella andra indexfonder som du är intresserad av att investera i? Genom att ställa dig själv dessa frågor så blir det genast lättare att hitta vilken fond som är rätt för dig att investera i.

Köpa andelar i en indexfond

För att köpa andelar i en fond så måste du ofta öppna ett konto direkt hos den förvaltare som erbjuder fonden ifråga. Alternativt så kan du ibland öppna ett mäklarkonto hos en mäklare som erbjuder andelar i den eller de indexfonder som du är intresserad av. Detta kan vara en framförallt bra idé om du är intresserad av att investera i flera olika fonder eller att kombinera investeringar i fonder med investeringar i separata aktier till exempel.

Även här så lönar det sig att kontrollera kostnader och vad som erbjuds i ditt konto när du köper en andel i en indexfond.