Hoppa till innehåll
Home » Blogg » Därför ska du investera i guld

Därför ska du investera i guld

  • av
Därför ska du investera i guld

Investeringar i aktier och fonder har aldrig varit så populärt bland det svenska folket som det är i dagsläget. Idag så är det många som sparar delar av sin inkomst varje månad genom att investera dessa på börsen. Detta är en väldigt rak och enkel process att sätta igång med, men för den som är intresserad av att investera i guld kan det vara svårare att veta hur man ska sätta igång.

Guld är en av världens mest kända och välanvända råvaror. På grund av dess många praktiska användningsområden utanför smyckestillverkning så spås guld fortsätta vara en klok investering som en del av en diversifierad investeringsstrategi. I den här texten kommer vi att gå igenom varför guld kan vara en klok investering och hur man går tillväga för att investera i det. Tänk på att göra din egen analys.

Varför investera i guld?

Guld har historiskt sett varit ett väldigt bra sätt att skydda sitt kapital. Guld håller sitt värde väldigt väl, och prisutvecklingen har genom åren varit långsam men stadigt uppåt. På grund utav att guld används flitigt i olika industrier och tillverkningsområden så finns det också praktiska anledningar till att det alltid går att hitta en köpare för guld.

Praktiska tillämpningsområden för guld

Guld används idag till en lång rad olika ändamål. Självklart så är smyckesbranschen en stor nettoköpare, men guld används även i så gott som alla olika sorters teknikprylar. Detta är på grund utav att guld är en av världens bästa strömförare, någonting som möjliggör snabba reaktioner i hårdvara. Din smartphone är fylld av guld, och om den har en on/off knapp så är det mycket troligt att den också innehåller en hel del guld.

Ett skydd mot inflation

Det som man ofta hör som argument för investeringar i guld är att det skyddar mot inflation. Detta är till viss del sant, eftersom guldet historiskt sett inte har tappat lika mycket värde som valutor.

Begränsad avkastning

Om man tittar på guld som en investering för att komma åt en god avkastning så är det historiskt sett klokare att söka sig någon annan stans. Guld kan vara tämligen volatilt, och även om värdet i genomsnitt ökar år för år så är det ingenting jämför med vilken sorts avkastning man historiskt sett har fått på exempelvis indexfonder.

Av den här anledningen är det vanligt att investerare köper guld för en viss del av sitt kapital som exempelvis ett skydd mot nedåtgående ekonomiska trender och inflation. Guld blir då ett sätt att skydda delar av sina tillgångar, eftersom guld i regel står mycket bättre under tider av förhöjd inflation och nedåtgående marknader.

Fysiskt guld

Många som investerar i guld insisterar på att göra det genom att köpa fysiska guldtackor som sedan förvaras i bankfack eller på en annan säker plats. Det finns vissa fördelar och nackdelar med detta som vi kommer att gå igenom här nedanför.

Först och främst så är det många som finner det tryggt i att ha någonting fysiskt som de sedan kan göra vad de behagar med. Dessa fysiska guldtackor går att köpa av företag som specialiserar sig på att sälja guldtackor i investeringssyfte. Om du är intresserad av att göra detta så är det väldigt viktigt att du köper guld från ett företag som går att lita på. Bedrägerier är tyvärr vanligt inom guldbranschen. Se till att kontrollera stämplarna på dina guldtackor, men se även till att kontrollera hur marknadspriset ser ut för att säkerställa att du inte blir lurad.

Fördelarna med att använda sig av fysiskt guld är att man då är den enda som har full kontroll över sina investeringar. Detta betyder att man alltid kan nå dessa och sälja när man själv vill, till skillnad från om man äger guld som handlas digitalt på marknaden. Det är däremot mer komplicerat, och är en mycket krångligare process när man väl vill sälja.

Att investera i guld digitalt

Idag så går det att handla och inneha guld utan att fysiskt äga en enda tacka. Detta görs genom så kallade certifikat som är komplexa finansiella instrument. Även om hur de fungerar är komplicerat och invecklat så är deras funktion lätta att förstå. Köper man ett certifikat eller en fond som är baserad på guld så går värdet på instrumentet upp när priset på guld stiger, och ner om värdet dalar.

Dessa går att köpa hos nätmäklare såsom Avanza och Nordnet och har blivit ett populärt val bland investerare på grund utav dess smidighet. Istället för att krångla med återförsäljare och förvaring så kan man köpa och sälja med några knapptryck.

Diversifiera dina investeringar

Oavsett om du väljer att köpa guld eller inte så är det viktigt att man använder sig av en diversifierad strategi när man placerar sitt kapital i olika investeringar. Att inte placera alla sina ägg i en korg är en erkänd och mycket klok investeringsfilosofi, och detta gäller även för guld.

Om du känner att du vill investera i guld så kan det vara klokt att göra det som en del av en bredare investeringsstrategi. Genom att krydda sina indexfonder och andra innehav med guld så får man potentiellt lägre avkastning, men drar samtidigt ner sin risk. Så har det sett ut historiskt sett och även om detta inte ska grunda några beslut, så är det viktigt att ta med det i sin bredare analys.

Tänk igenom ditt beslut

Det är alltid ditt eget ansvar att se över dina investeringar och ta beslut som är kopplat till ditt kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för vad som kommer att hända i framtiden, och den här texten ska ses som en överblick och inte som någon som helst form av rekommendation.

Sammanfattningsvis om att investera i guld

Det hela landar helt enkelt i att guld kan vara en sund investering. Se till att läsa på, och det kan även vara klokt att tala med en rådgivare på din bank eller liknande. Samtal med dessa är oftast gratis att boka och det kan vara mycket nyttigt att gå igenom hur man har tänkt med någon som har expertis inom området.