Hoppa till innehåll
Home » Blogg » Daytrading

Daytrading

  • av
Daytrading

Bilden av traders i filmer eller online på sidor som Instagram är ett liv av glamour med mycket pengar och lyx. Vid första anblicken ser det väldigt enkelt ut för att inte tala om att det är lätt att känna sig lockad av att kunna spendera dagarna på stranden med en drink i handen samtidigt som man kammar hem storvinsten på börsen.

Att kunna kamma hem stora och snabba pengar på börsen är lockande för de flesta, men sanningen är att det är väldigt få som faktiskt lyckas bli rika på trading. Faktum är att det faktiskt är fler som förlorar pengar än som faktiskt lyckas tjäna pengar på trading. Det är också så att det har blivit bevisat om och om igen att investerare som väljer att investera i låg-kostnads indexfonder ofta tjänar mer pengar över tid än vad daytraders gör – och risken är dessutom mycket lägre.

Vad är daytrading?

Det var inte så jättelänge sedan som de enda som kunde ägna sig åt daytrading på aktiemarknaden var de som jobbade för stora finansiella institutioner, mäklare och handelshus. Men över de senaste 25 åren så har kostnaden för att kunna delta på aktiemarknaden sjunkit och allt fler hemsidor för trading på nätet har börjat erbjuda även vanligt folk en chans att prova på aktiemarknaden.

Daytrading kan vara en väldigt lukrativ karriär så läge du vet vad du sysslar med. Dock kan det vara en väldigt svår marknad att överleva på för totala nybörjare, framförallt om de börjar med trading utan att ha någon strategi eller aning om vad de ska göra. Även mer erfarna traders har dåliga dagar när de förlorar enorma summor pengar, så detta är något som du inte bör ta lätt på.

Grunderna till daytrading

När man pratar om daytrading så pratar man oftast om att köpa och sälja olika tillgångar inom en dag. Detta kan ske på flera olika marknader, men det vanligaste är på FOREX (foreign exchange) och aktiemarknaden. De flesta daytraders är välutbildade och har gott om pengar som de kan spendera på marknaden. De använder sig av enorma hävstångar och olika kortsiktiga trading-strategier för att kunna tjäna pengar på olika prisrörelser och fluktuationer på marknaden.

En daytrader har koll på de händelser som kan skapa rörelser på marknaden och det är framförallt populärt att trada utefter nyheter. Marknaden reagerar när förväntningar antingen överträffas eller inte nås och det kan resultera i plötsliga marknadsrörelser som daytraders kan dra stor nytta av.

En kontroversiell vana

Möjligheten att tjäna mycket pengar genom daytrading är ofta debaterat på Wall Street.

Det finns många olika daytrading-scams på nätet som har lurat amatörer genom att locka med höga vinster inom en kort tid. Tyvärr så existerar fortfarande bilden av daytrading som ett snabbt och enkelt sätt att bli rik. Som ett resultat är det många som börjar med daytrading utan att ha tillräckligt med kunskap om hur marknaden fungerar och hur de ska göra. Som ett resultat förlorar de istället mycket pengar i jakten på förmögenheten.

Med det sagt så finns det också vissa daytraders som lyckas klara sig och tjäna ganska bra med pengar på daytrading trots, eller kanske på grund av de riskerna som det innebär.

Många professionella finansiella rådgivare och liknande tar avstånd från daytrading och anser att förvisso finns en chans att tjäna mycket pengar, men risken är alldeles för stor för att det ska vara värt det. På samma gång finns det de som ägnar sig åt daytrading som anser att det finns en god vinst att kamma hem genom trading. Och visst finns det en potential till att tjäna pengar genom daytrading men det är ändå värt att komma ihåg att chansen att lyckas är väldigt låg då det krävs en otrolig färdighet för att kunna hantera riskerna.

Utöver det så finns det också gott om ekonomer och finansiella utövar som anser att daytrading i det långa loppet inte ger lika stor vinst som om man investerar på indexfonder över tid, framförallt inte om man också räknar med skatter och andra avgifter.

Daytrading är inte något som fungerar för alla och det innebär en enorm risk. Det kräver också att den som ägnar sig åt trading är väl påläst och vet vad hen sysslar med och hur marknaden fungerar, samt vilka strategier som fungerar bäst på sikt.

Medan media och filmer kanske mest fokuserar på de som har lyckats stort med daytrading så är sanningen den att det är många fler som misslyckas medan andra precis klarar sig och tjänar tillräckligt för att överleva men inte mer.

Visst är det en fördel att ha rätt färdigheter för att klara sig på marknaden, men i samma veva så krävs de också en hel del tur och bra timing. Dålig tur kan sänka även den mest erfarna daytradern.

Riskerna med daytrading

Det är lätt att drömma sig bort och bara se fördelarna med daytrading, men för de flesta investerare så kan det innebära alldeles för stora risker.

De flesta daytraders förlorar enorma summor pengar, och framförallt när de precis börjar med trading. Vissa lyckas aldrig återhämta sig och kommer heller aldrig att lyckas få vinster på marknaden. Av den anledningen är det väldigt viktigt att du endast investerar vad du har råd att förlora.

För att kunna ägna dig åt daytrading så krävs det också ofta att du hanterar enorma summor pengar, framförallt om du vill använda dig av olika hävstånger för att kunna tjäna mer pengar, och som ett resultat så finns det många som lånar en massa pengar i slutändan. Risken här är att du sedan hamnar i en enorm skuldfälla och inte har en chans att betala tillbaka vad du är skyldig.

Många gånger när du läser på om daytrading så kommer du att se nyhetsbrev och olika hemsidor som ger tips om lätt-tjänade pengar och stora vinster. Sanningen är att det inte alls är så enkelt och chansen är som sagt större att du förlorar mer pengar än vad du tjänar.

Det är också ett väldigt stressigt jobb som kräver både enormt mycket tid och koncentration. Det är viktigt att du klarar av att fatta snabba beslut under press och att du vet vad du sysslar med.