Hoppa till innehåll
Home » Blogg » Investera i guld

Investera i guld

Investera i guld

Många finansiella analytiker anser att investeringar i guld är ett bra sätt att skydda dig själv ifall något skulle hända och det till exempel skulle bli inflation. Guld håller ofta sitt värde även under de tider när aktiemarknaden har kraschat, och av den anledningen kan guld vara en bra investering att ha i din portfolio för att skydda dig mot ekonomisk instabilitet.

När man tänker på att investera i guld så tänker många på guldtackor och förvisso kan du också investera i fysiska guldtackor, men det finns också många andra sätt som du kan investera i guld, som till exempel i mynt, smycken, aktier eller i indexfonder.

Är guld en bra investering?

Guld har ett rykte om att vara en investering som klarar sig bra under inflation då värdet på guld ofta stiger i samband med att aktiemarknaden faller. Men det är inte riktigt så enkelt. Tanken är att guld ska vara en säkrare investering än andra tillgångar men sanningen är att guldets värde inte har stigit så mycket under de senaste åren.

Faktum är att om du ser tillbaka över en längre tid, så som de senaste 30 åren till exempel, så har Dow Jones Industial Average haft en mycket högre avkastning än vad guld har. Och medan investeringar i aktiemarknaden kan innebära en hel del instabilitet med värden som både stiger och sjunker väldigt snabbt, så kan investeringar i guld innebära en hel del övriga kostnader som andra kanske inte tänker på. Och detta gäller kanske framförallt när du investerar i fysiskt guld så som guldtackor eller guldmynt. Till exempel så är det nödvändigt att investera i bland annat försäkringar och säker förvaring av ditt guld.

Genom att investera i guld så kan det ge en bra variation till din portfolio och det kan i sin tur hjälpa dig att bättre klara dig igenom en inflation. Men med det sagt så innebär inte guld ett pengaflöde på samma sätt som andra investeringar och tillgångar gör. Av den anledningen så bör guld inte vara den enda investering som du har i din portfolio, utan du bör även fylla ut den med andra tillgångar också.

Hur kan man investera i guld?

Det finns flera olika sätt som du kan investera i guld. Kanske det första folk tänker på när det tänker på guldinvesteringar är guldtackor, guldmynt och andra bitar av guld och smycken. Sånt som drömmar, skattekistor och bankrån är gjorda av. Och visst kan det kännas spännande att investera i något som du faktiskt kan ta och hålla i men sanningen är att det ofta är väldigt komplicerat att köpa, förvara och sälja.

På tal om smycken så kan de förvisso öka i värde över tid, men att värdera guldsmycken är ofta väldigt komplicerat. Sanningen är att du väldigt sällan kan vänta dig att du kan sälja ett smycke för samma eller mer än vad du köpte det för. Detta är eftersom smycken ofta säljs till överpriser redan från början för att sedan sjunka i värde väldigt snabbt så snart de är sålda. Med andra ord så är värdet när du säljer dina smycken sällan ens i närheten av det pris som du köpte dem för.

Ett annat sätt att investera i guld är genom att köpa aktier i bland annat olika guldgruvor och liknande. Precis som med andra aktier så kommer dessa former av investeringar med vissa risker, men fördelen är att du själv har full kontroll över vad du väljer att investera i. Till exempel så kan du välja att investera i ett företag som har vissa principer som du håller med om istället för ett företag som inte har det. Förvisso har du inte möjlighet att faktiskt hålla eller ta på ditt guld när du investerar i aktier, men den goda nyheten är att du mycket lättare kan sälja ditt guld när du vill och du behöver heller inte oroa dig för de avgifter som ofta kommer med fysiskt guld.

Vill du inte investera i aktier så kan du istället investera i olika fonder så som indexfonder. Detta är ett bra och enkelt sätt att investera i flera olika tillgångar på en och samma gång, och det är också ofta billigare och en bättre investering över tid än andra investeringar. Precis som med aktier så kan du som sagt inte hålla i ditt guld själv, men på det stora hela så är det en väldigt bra investering som dessutom har en relativt låg kostnad jämfört med andra investeringar.

Slutligen så kan du också välja att investera i värdepapper. Igen så är det ingen guldtacka som du kan hålla i, och det kommer också med väldigt stora risker som det är värt att ha i åtanke innan du investerar.

Oavsett vad du väljer att investera i så är det väldigt viktigt att du aldrig investerar mer än du har råd att förlora om något skulle gå fel. Guld är en relativt stabil investering, men det betyder för den skull ändå inte att det är helt riskfritt.

Visst kan du köpa guld, men bör du göra det?

Det finns gott om folk både för och emot att investera i guld. Många anser att det är en väldigt stabil investering som kan vara något som är skillnaden mellan om du kan klara dig igenom en inflation eller politisk instabilitet eller inte.

TV-serier och filmer har gjort ett bra jobb att övertyga de flesta om att det är en väldigt stark investering, men det är inte alltid sanningen.

Förvisso kan det vara ett bra sätt att ge lite variation till din investeringsportfolio men det bör aldrig vara det enda du investerar i. Och även om det kan kännas bra och rätt att köpa fysiskt guld så kan det ofta medföra fler problem än vad det är värt. Bland annat så behöver du försäkra ditt guld och se till att det är förvarat på ett tryggt sätt. Detta i sin tur kan innebära en hel del avgifter. För att inte tala om att det kan vara både krångligt och dyrt att köpa och sälja.